Varikoz damarları və düzgün qidalanma – Pəhriz
Varikoz damarları və düzgün qidalanma
Hər hansı bir xəstəliyin olması halında, həkimlər bir pəhriz saxlamağı məsləhət görür. Pəhriz saxlamaqla, insan sağlamlığına mənfi təsir göstərə biləcək məhsulların qidalanmasından uzaq durulmuş olur. Hər birinin xüsusi bir xəstəlik üçün nəzərdə tutulmuş bir neçə növü vardır. Lakin bu, xəstəlik olmadığı təqdirdə qida məhdudiyyətlərini müşahidə etməyinizə aid deyil. Qidalanmanın müəyyən normalarına riayət etmək – həm də düzgün yeməkdir.
Düzgün qidalanma bütün zəruri vitaminlər və minerallar, zülallar, yağlar və karbohidratlar olan qidaları ehtiva edən balanslaşdırılmış bir pəhrizdir. Müvafiq qidalanma müəyyən qidaların rədd edilməsini, habelə onların hazırlanması növlərini nəzərdə tutur. Məsələn, qənnadı un məmulatları, qızardılmış və çox duzlu qidalar orqanizmə qəbul edilməməlidir. Belə məhdudiyyətlər bu məhsulların insan sağlamlığına mənfi təsir göstərə biləcəyi səbəbidir. Şirniyyat məmulatları həddən artıq çəki əmələ gətirir və çox duzlu qida məhsulları isə şişkinlik sindromunun inkişafına səbəb olur. Həddindən artıq çəki aşağı ətraf varikoz genişlənmiş damarlarını inkişaf etdirmək üçün az risk faktorlarından biridir. Artıq çəki aşağı ətraf damarlarına əlavə bir yükdür. Bu səbəbdən də aşağı ətraflarda qan axını əhəmiyyətli dərəcədə pisləşir.
Varikoz zamanı şişkinlik
Duz bədənin tərkibində olan mayenin tutulmasına görə şişkinliyin inkişafına kömək edir. Varikoz ilə şişkinlik sindromu qeyri-adi deyil. Ancaq inkişaf mexanizmi fərqlidir. Şişkinliyin və varikoz genişlənmiş damarlarının şişkinliyini, həddən artıq orqanizmə duz qəbulu olduqda fərqləndirmək üçün, bir fleboloqa müraciət etmək lazımdır.
Pəhrizdə yağ və monoton qida həzm sistemi pozuntularının inkişafına səbəb ola bilər. Qəbzlik bu problemlərdən biridir. Xroniki xəsteliklər də aşağı ətraf varikoz genişlənmiş damarlarının inkişafı üçün risk faktorudur. Bu, qarın içi təzyiqin daim artması damarların sağlamlığına çox mənfi təsir göstərdiyinə bağlıdır. Bu problemdən xilas olmaq üçün gündəlik qida qəbulunda kifayət qədər miqdarda təzə meyvə və tərəvəzlər olmalıdır. Bu, təkcə qəbzliyi normallaşdırmaqla deyil, həm də tərəvəz və meyvə içərisində olan vitaminlər səbəbindən insanın sağlamlığının yaxşılaşmasına səbəb ola bilər.
Yuxarıda göstərilən xüsusiyyətlərə əlavə olaraq düzgün qidalanma gündə ən azı 1,5-2 litr təmiz suyun məcburi istifadəsini nəzərdə tutur.